Istoric Comună

Comuna Lisa este aşezată în partea central-estică a Ţării Făgăraşului şi este compusă din satele: Lisa, Breaza şi Pojorta. Satul Lisa se află în Depresiunea Făgăraşului la 20 km de oraşul Făgăraş, la 14 km de Râul Olt, aflat la nord şi la 2 km de Carpaţii Meridionali, aflaţi la sud. Teritoriul administrativ al comunei Lisa  se suprapune peste două mari unităţi de relief: Munţii Făgăraşului şi Depresiunea Făgăraşului. Satul este înconjurat de şesul înclinat al Ţării Oltului, mărginit spre nord cu satul Voivodeni, comuna Voila, la apus cu satul Sâmbăta de Sus şi la sud cu Munţii Lisei.

Comuna Lisa,  împreună cu  satele componente,  a redat societății noastre oameni de seamă de-a lungul timpului, ce s-au făcut remarcați în toate domeniile. Așadar, trebuie să îl menționăm pe Popa Gheorghe Liseanu (1866-1945) profesor și  istoric, născut în comuna Lisa, profesor licențiat în litere, inspector școlar în București în anul 1914, director general al învățământului secundar în 1919, vicepreşedinte al Camerei Deputaților  în 1924, corespondent al Academiei Române.

O personalitate impozantă ce și-a câștigat locul binemeritat în fruntea personalităților naționale este poetul, prozatorul și eseistul Octavian Paler, născut în Lisa la data de 2 iulie 1926. Urmează cursurile primare la școala Lisa până la vârsta de 11 ani, moment în care devine bursier al Liceului Spiru Haret din București( 1937-1944). Ultima clasă liceală o parcurge la Liceul Radu Negru din Făgăraş, urmând să devină student, simultan, la Litere, Filozofie și Drept (1945-1949).

Octavian Paler ajunge un scriitor publicist, memorialist şi om politic marcant al culturii româneşti.

            Datorita condiţiilor economice (lipsa locurilor de munca în zonă, slaba calitate a producţiilor agricole), o bună parte a populaţiei s-a deplasat spre oraşele vecine ( Făgăraş, Victoria, Sibiu, Braşov), dar mai ales, în ultima vreme, spre alte ţări (Italia, Spania, S.U.A.). Dacă la recensământul din 1948, satul Lisa avea un număr de 2860 locuitori, în anul 2012 se înregistrează mai puţin de jumătate. Situaţia este asemănătoare în satele comunei: Breaza-1296 locuitori în anul 1948 si 594 în anul 2015, Pojorta-427 locuitori în 1948, s-a ajuns la 206 de locuitori în 2015. Deşi plecări masive s-au produs în anii 1970-1980 ca urmare a industrializării puternice a oraşelor judeţului şi a ofertei de locuri de muncă şi locuinţe, după falimentarea obiectivelor industriale, revenirea populaţiei nu s-a făcut în acelaşi grad. Migrarea populaţiei, condiţiile social-economice si scăderea natalităţii au dus la scăderea dramatică a numărului de elevi din şcoli în general şi la o creştere a ponderii populaţiei şcolare de etnie rromă, a cărei natalitate a crescut mult și datorita sprijinului oferit de statul român familiilor defavorizate. Astfel la şcoala Lisa peste 85 % din elevi sunt de etnie rromă, provenind din familii foarte sărace, cu mulţi copii şi interes foarte scăzut faţă de problemele şcolii.

             Majoritatea copiilor cu vârsta şcolară  si preşcolara din satul Pojorta frecventează cursurile Şcolii Lisa. Între cele trei sate, elevii şi cadrele didactice folosesc microbuzul şcolii pus la dispoziţie de M.E.C. Şcoala și Grădinița se află în zona de centru a localităţii Lisa şi funcţionează în clădiri separate, corespunzătoare, cu acces la şosea şi utilităţi.